top of page
Flyer IDE2.png

Inclusive Dance Event 2023

In 2023 presenteerde ReDiscoverMe, in samenwerking met professionals Maxi Hill, Anneloes van Schuppen, Janne Groen, Mike Veerman en de patiëntenvereniging MS Vereniging Nederland, het project Mag IK deze DANS met JOU. Daarin werkten 16 amateurdansers en (semi)-professionals met en zonder een chronische ziekte en fysieke uitdaging intensief samen aan een dynamisch, inclusief dansstuk. Dit stuk werd vertoond tijdens de eerste editie van het Inclusive Dance Event, dat op 10 en 11 juni 2023 werd gerealiseerd. 

Inclusief dansen staat centraal tijdens het eerste Inclusive Dance Event van ReDiscoverMe. Een chronische ziekte of andere fysieke uitdaging hoeft niet te betekenen dat je niet kunt dansen. Het programma van het Inclusive Dance Event is gevuld met (gast)optredens, workshops en lezingen. 

IDE2.png
Routekaart Inclusive Dance Event
Routekaart1.png

Programma 10 juni 2023 Met de première van Mag IK deze DANS met JOU trappen de makers op 10 juni het programma af. Deze voorstelling maakt deel uit van het performanceprogramma van de eerste festivalavond. Binnen dit programma zijn ook de voorstellingen Trees & Balloons van het Colombiaanse gezelschap Concuerpos, DWARS van NewChoreographicDesign en An Old Woman’s Advice van Quincy Otgaar te zien. Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek met dansers en choreografen plaats. 19.00 - 21.00 uur Diverse performances Trees & Balloons, Dwars, An Old Woman's Advice, Mag IK deze DANS met JOU & Spoken Word 21.00 - 21.30 Nagesprek Locatie CC Amstel, Cullinanplein 1, Amsterdam

Programma 11 juni 2023 Op 11 juni bevat het programma, naast de voorstellingen Trees & Balloons, DWARS, An Old Woman’s Advice en Mag Ik deze DANS met JOU ook een tweetal lezingen en Spoken Word-performances. Spreker Marlies Muijzers speelde 46 jaar professioneel cello totdat ze een ziekte kreeg. Het podium kon ze niet meer op. Ze moest leren haar nieuwe situatie te accepteren. Marlies leerde dansen met haar rolstoel en vond een nieuwe uitlaatklep. Wetenschapper en professioneel danseres Anna Carapellotti promoveerde bij de Vrije Universiteit Amsterdam met een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van dans op mensen met Parkinson en Multiple Sclerose. 12.00 - 13.05 Spoken Word & Lezing Anna Carapellotti (ENG) 13.25 - 14.15 Spoken Word & Lezing Marlies Muijzers (NL) 15.00 - 17.00 Diverse performances (Trees & Balloons, Dwars, An Old Woman's Advice, Mag IK deze DANS met JOU, Spoken Word) 17.00 - 17.30 Nagesprek Locatie CC Amstel, Cullinanplein 1, Amsterdam In verband met het beperkte aantal zitplaatsen dient apart gereserveerd te worden voor de lezingen.

Programma 17 en 24 juni 2023 Op 17 en 24 juni vinden in de dansstudio van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam workshops plaats van ReDiscoverMe, NewChoreographicDesign en Laisvie Ochoa. De laatste twee verzorgen ook een lezing over hun werk, methodes en processen. 17 juni Ervaar zelf de kracht van ReDiscoverMe (RDM) Movement tijdens de workshop op 17 juni in de dansstudio van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De workshop van ReDiscoverMe wordt gevolgd door een lezing en workshop van the NewChoreographicDesign (NCD). - 11.00 - 12.30 uur workshop RDM Movement - 13.00 - 14.00 uur lezing NCD (NL) - 14.30 - 15.30 - workshop NCD (NL) 24 juni Ervaar zelf de kracht van ReDiscoverMe (RDM) Movement tijdens de workshop op 24 juni in de dansstudio van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De workshop wordt gevolgd door de documentaire IRA, met nagesprek met maker en expert inclusieve dans Laisvie Ochoa. - 11.00 - 12.30 uur workshop SW¡TCH2MOVE - Andrew Greenwood - 13.00 - 14.00 uur Documentaire IRA & nagesprek Laisvie Ochoa (ENG) - 14.00 - 16.00 Workshop Laisvie Ochoa (ENG) Locatie beide dagen: Academie voor Dans en Theater Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam Jodenbreestraat 3 1011 NG Amsterdam

Performances IDE '23 (10 & 11 juni)
111f1b37-7b89-470b-9c3b-0e0def59afad.webp
Mag IK deze DANS met JOU
Door ReDiscoverMe
N.C.png
DWARS
Door NewChoreographic
Design
3.png
An Old Woman's Advice
Door Quincy Otgaar en Jopie de Groot 
T&B 4.png
Trees & Balloons
Door ConCuerpos
SWP.png
Spoken Word performances
Sprekers & workshopleiders IDE '23
A.C..png
Anna Carapellotti (ENG)
Spreker 11 juni
Marlies Muijzers.webp
Marlies Muijzers (NL)
Spreker 11 juni
L.O.png
Laisvie Ochoa (ENG)
Spreker en workshopleider 24 juni
N.C.png
NewChoreographic (NL) Design
Spreker en workshopleider 17 juni
5a319777-8243-408b-9f81-9e710b1e278a.webp
ReDiscoverMe (NL)
Workshop 17 juni
A.G.png
SW¡TCH2MOVE
Andrew Greenwood

Workshop 24 juni
Anna Carapellotti.png

Anna is een danseres, die woont en werkt in Belfast. Zij heeft een Bachelor of Arts in Cognitive Science van de University of Pennsylvania en een PhD in Psychology van Queen's University Belfast. Ze heeft professioneel  gewerkt  als klassiek balletdanseres en -docent en ze geeft ook danslessen aan mensen met Parkinson. In december 2022 publiceerde het International Journal of Qualitative Study’s on Health and Wellbeing de resultaten van het onderzoek dat Anna deed naar de invloed van dans op patiënten met de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose. 

De lezing van Anna is in het Engels.

Anna Carapellotti

Marlies Muijzers.webp

Celliste Marlies Muijzers uit Eindhoven speelde 46 jaar cello totdat ze een ziekte kreeg. “Het begon met tintelingen. Binnen een jaar zat ik een rolstoel.” Het professioneel cello spelen was voorbij. Het podium kon ze niet meer op. Ze moest leren haar nieuwe situatie te accepteren. “Je denkt dat je wereld helemaal instort, maar dat is niet gebeurd.” Marlies leerde dansen met haar rolstoel en vond een nieuwe uitlaatklep. 

Over dit proces maakte Marlies een dansfilm: 'De klank van mijn vermogen'. Marlies: 'Deze dans vertelt mijn acceptatieproces. Nadat ik in 2016 geconfronteerd werd met een progressieve en zeer pijnlijke zenuwziekte ben ik gaan dansen. Geïnspireerd door de online danssessies bij ReDiscoverMe ben ik een van mijn gedichten gaan vertalen naar een choreografie, ondersteund door danscoach Anneloes van Schuppen. Ik dans op de muziek die ik zelf ooit speelde als celliste, iets wat ik door mijn ziekte niet meer kan. De muziek heet Mesra en betekent: een reis die start in de nacht. Het is een solo cello compositie, vóór mijn ziekte speciaal voor mij geschreven door Orkun Ağır. Ik dans dus op mijn eigen celloklanken. Ik hoef alleen maar de celliste te zijn als ik dans. Het werkt bevrijdend. Veerkracht vraagt om beweging.' 

Marlies Muijzers

Laisvie Ochoa.png

De Colombiaans-Litouwse Laisvie Ochoa is choreograaf, inclusieve dansexpert, videokunstenaar en leider van ConCuerpos, het baanbrekende inclusieve dansgezelschap in Colombia. Momenteel ontwikkelt Laisvie een artistiek onderzoek naar toegankelijkheid in dans, waarbij wordt getracht een podiumtaal te creëren die de autonome deelname van mensen met visuele en auditieve beperkingen als publiek mogelijk maakt. 

De documentaire IRA is in het Spaans, met Engelse ondertiteling. Het nagesprek met Laisvie is in het Engels.

Laisvie Ochoa

NewChoreographic Design.png

NewChoreographicDesign ziet kunst als een tool, waarmee mensen meer over zichzelf kunnen leren en waarbij er mogelijkheden worden gecreëerd om zowel op lichamelijk als geestelijk vlak te ontwikkelen en te ontplooien.

In hun benadering zijn ze ambitieus. Zij geven aan dat het hun verantwoordelijkheid is om hun kennis als expertise te gebruiken om hetzelfde onderwerp op verschillende manieren binnen één klas, workshop, productie of choreografie te benaderen en weer te geven. 

 

Je zou kunnen aangeven dat ze onder het kopje inclusiedans vallen. Echter is dat niet het geval. Jarenlang werkten zowel, Christoph Eberl als Nelse Van Heurck met het thema inclusie in de dans, tot ze ontdekten dat dit eigenlijk het tegenovergestelde bereikt. Inclusiedans gaat uit van de beperking van de danser, er wordt onderscheid gemaakt tussen een able en een disabled body. Daardoor ontstaat een opgelegd bewegingspatroon en is de danser met een beperking geen volwaardig lid van de danswereld. Zo ontstaat eigenlijk uitsluiting. Vandaar hun kenmerkende aanpak “universeel”. 

Door buiten de reguliere lijnen te denken en door samen te werken met hun dansers zijn ze in januari gestart met het maken van een hun eerste voorstelling genaamd “Universal”. Hun doel is te laten zien dat hun werkmethode als missie-visie the way to go is.

De lezing en workshop van NewChoreographicDesign is in het Nederlands.

NewChoreographic Design

Andrew Greenwood.png

Andrew Greenwood

Switch2move: strives to create a better everyday life for differently-able communities. 

Switch2move puts people in motion, using their own strengths, so that strengths, weaknesses and needs are expressed in the movement. Self-direction and strength are not self-evident for everyone. We guide people in this with the help of dance and music. Switch2move's activation programmes lead to physical, mental and social improvements.
 

Switch2move's activity programmes are based on scientific studies, combining dance and music very thoughtfully. Effective methods, which we can apply both at home using technological aids and live in practice.

 

Who is Andrew Greenwood: Andrew is originally from London, England. He spent most of his adult life on stage as a classical ballet dancer and on retiring. He started to work with different international companies as an international ballet master. Collaborations with different nationally acclaimed opera house around the world. Andrew believes in the importance of research and scientific data. Andrew collaborates with different academic and medical institutions. His focus now, is art and inclusion. His life work now is how to create new situations which have a dynamic energy.  What is the power of the arts? How to offer the receiver, a personal powerful experience. How to trigger all kinds of physical, mental, and social stimuli. Art is my inner force that strives to offer purpose, autonomy, quality of life and respect the heritage of all it touches. Dance and music for me is really an Internal experience. These are art forms, that comes from within from the subconscious translated into the moment.

VSB fonds.jpeg
bottom of page